środa, 15 kwietnia 2015

Penne z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem.

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
 -250 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- łyżka masła, 
- 0,5 litra bulionu
- szpinak mrożony około 200 g, 
- mała śmietana 18%, 
-1 łyżka mąki pszennej, 
- makaron penne,
- ser żółty, 
- sól, pieprz, olej.


Wykonanie:

 Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie zeszklić na maśle, dodać pieczarki, sól, pieprz i chwilę dusić. W między czasie, kurczaka myjemy,  kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy już nam się trochę podpiecze dorzucamy do cebuli i pieczarek, wlewamy bulion, dodajemy szpinak i gotujemy około 10 minut. W rondelku rozrabiamy mąkę z wodą i śmietaną, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dolewamy do sosu. Ale pomału, możliwe, że nie trzeba będzie wlać całości, zależy jaką konsystencję sosu chcemy otrzymać. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem penne, można posypać tartym żółtym serem. 
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Ale pyszności. Uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie ale my nie lubimy szpinaku.
    Naslonecznej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój partner też nie przepada, jak słyszał, że to ze szpinakiem to minę miał.... nieciekawą :) a zajadał aż mu się uszy trzęsły :) ser żółty daje fajny posmak a szpinaku praktycznie nie czuć :)

      Usuń
  3. szpinak...jak najbardziej lubiony przez nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przyrządzałam szpinaku. Kiedyś muszę się na niego skusić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest masa przepisów na szpinak:) Nic tylko próbować i eksperymentować z przepisami i tworzyć swoje smakołyki :)

      Usuń