- 400 g piersi z kurczaka,
-250 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- łyżka masła,
- 0,5 litra bulionu
- szpinak mrożony około 200 g,
- mała śmietana 18%,
-1 łyżka mąki pszennej,
- makaron penne,
- ser żółty,
- sól, pieprz, olej.
Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie zeszklić na maśle, dodać pieczarki, sól, pieprz i chwilę dusić. W między czasie, kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy już nam się trochę podpiecze dorzucamy do cebuli i pieczarek, wlewamy bulion, dodajemy szpinak i gotujemy około 10 minut. W rondelku rozrabiamy mąkę z wodą i śmietaną, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dolewamy do sosu. Ale pomału, możliwe, że nie trzeba będzie wlać całości, zależy jaką konsystencję sosu chcemy otrzymać. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem penne, można posypać tartym żółtym serem.
Smacznego :)
Ale pyszności. Uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybko się robi, parę minut i gotowe :)
UsuńWygląda smakowicie ale my nie lubimy szpinaku.
OdpowiedzUsuńNaslonecznej.blogspot.com
Mój partner też nie przepada, jak słyszał, że to ze szpinakiem to minę miał.... nieciekawą :) a zajadał aż mu się uszy trzęsły :) ser żółty daje fajny posmak a szpinaku praktycznie nie czuć :)
Usuńszpinak...jak najbardziej lubiony przez nas ;)
OdpowiedzUsuńja od niedawna się z nim polubiłam i to bardzo:)
UsuńNigdy nie przyrządzałam szpinaku. Kiedyś muszę się na niego skusić. :)
OdpowiedzUsuńJest masa przepisów na szpinak:) Nic tylko próbować i eksperymentować z przepisami i tworzyć swoje smakołyki :)
Usuń