czwartek, 5 marca 2015

Czekoladowy torcik dla dwojga

Uwielbiam czekoladę i wszystko co z nią związane. Kiedy na zewnątrz szaro i zimno, zawsze mam ochotę na coś słodkiego :) Pewnie wiele osób tak ma. Ostatnio znalazłam przepis na małe biszkoptowe serce w czekoladzie - przepyszne, rozkoszowałam się nim przez dwa dni :) mimo, że malutkie naraz nie dałam rady go pochłonąć, a mój partner raczej za słodkim nie przepada, więc tylko skosztował odrobinkę.
Jeśli tylko lubisz czekoladę i masz foremki w kształcie serca ( lub też w innym kształcie ) ....Yummy :)

Składniki:
-100 g mąki samorosnącej,
-3 łyżki kakao najwyższej jakości,
-100 g masła o tem. pokojowej,
- 100 g cukru pudru,
-2 średnie jajka,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 łyżki mleka 3,2%,

Krem:
-50 g cukru granulowanego,
-50 ml zagęszczonego mleka, 
- 75 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
-25 g masła,
-1/2 łyżeczki aromatu waniliowego. 

2 małe foremki do biszkoptu wielkości mniej więcej małego talerzyka do deseru.

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj foremki odrobiną masła a następnie oprusz mąką.
Z odmierzonej ilości mąki odejmij 3 łyżki i zastąp je 3 łyżkami kakao w proszku. Następnie wszystkie składniki na biszkopt wrzuć do miski i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Masa nie może być za gęsta, w razie czego dodaj jeszcze trochę mleka.  Następnie masę rozdzielić do foremek tak żeby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz przez około 15 minut, aż powierzchnia biszkoptu będzie sprężysta. Wyłącz piekarnik i pozwól im chwile ostygnąć, następnie wyciągnij.

Krem: 
Podgrzej na małym ogniu zagęszczone mleko w rondelku i dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i zagotuj i gotuj przez chwilę mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę.  Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, dodaj masło i aromat waniliowy, miksuj, aż krem będzie gładki. Przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
Następnie posmaruj jeden biszkopt kremem i przykryj drugim biszkoptem. Pozostały krem rozprowadź ostrożnie na ściankach i szczycie tortu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz